+36 20 297 4560 / detkichilis@gmail.com

Rólunk

Több mint 10 éve kezdtünk el gazdálkodni, két birkával és tíz tyúkkal. Bevetettünk 600 négyszögölt, hogy na, majd mi aztán megmutatjuk, hogy mindent meg lehet termelni. Mondanom sem kell, minimális ismerettel, ami azt jelenti, hogy ez itt a föld, ez meg a mag. El kell vetni, kapálni, aztán meg szüretelni. Természetesen hamar megtanultuk, hogy a Természet előtt fejet hajtsunk. Ész nélkül, csak erővel nem megy.

 

Milyen területen éltek és gazdálkodtok?

A gazdaság szinte a „világvégén van”, a falu utolsó utcájában, az egyik ablakból a Kékes tekint ránt, másik oldalon a pusztaság. Több telket is művelünk, van gyümölcsösünk is a chiliültetvény mellett. A chiliszobát az állatos farmos rendeztük be a kis parasztházba, amit folyamatosan igyekszünk rendbe hozni, felújítani. Vannak juhaink és vannak „lúdaink” is.

István, a Főbetyár feladata a növényvédelem, öntözéstechnika, stb. Szintén Betyár urunk a családi méregkeverő, mivel vegyipari gépész az eredeti végzettsége. Ezen kívül a mikroelektronika, a palántanevelő világítása, a permetezés…. de nem sorolom.

A kezdetek:

Kezdetben próbálkoztunk a kertben mindenféle konyhakerti növénnyel, köztük erős paprikák termesztésével is, mert mindketten szeretjük a csípőset. Ahogy teltek az évek, azt vettük észre, hogy a piacon vásárolt palánták nemhogy erősek nem voltak termésileg, de nem is azok voltak, amit szerettünk volna. Aztán vettük a macskapöcse paprikát, de az sem volt erős, 10-20 darabjával tettük a levesbe, de semmi érezhető ereje nem volt. Eltűntek azok a jófajta cseresznyék is, amitől izzadt az ember homloka, amikor csak egy kevéskét belevakart a levesébe. Fel is adtuk majdnem az egészet, a kert nagy részét 2013-ban tavasszal bevetettük lucernával, legalább az jól jön az állatoknak.

2015-ben kaptuk az első chilimagokat, hogy az majd erős lesz. Nem igazán hittünk benne, de ha már így alakult, hát ezt is kipróbáltuk, mi is ez. Az összes magot kicsíráztattuk, majd elvetettük. Kiderült, hogy bizony kell valami hely, mert nem csak 3 tálca lett tele, hanem 9. No meg valami fény is kellene, mert nyúltak az égig. Akkor kezdtük el megépíteni a palántanevelő „szekrényt”. István a fénytechnikával szorgoskodott, én kartonokból ragasztgattam a fényvisszaverő oldalakat. Mindeközben természetesen elkezdtem utánanézni a neten, mik ezek a növények, mert bizony fogalmam sem volt róla, hogy ilyenek is léteznek. Az interneten sok hasznos infóra leltem, jutottam el megfelelő szakoldalakra, amik pont akkor, pont arra kellettek, amire épp információra volt szükségem. Szívtam magamba „tudományt” mindenről. Termesztés technológiák, talaj és tápanyagok, növényvédelem, fénytechnika, stb… rengeteget tanultam elméletben, amit volt szerencsém a gyakorlatban is megtapasztalni. Természetesen sok függött az éghajlati tényezőktől, talajviszonyoktól stb. Rájöttünk, ami másnak jó volt, itt nem biztos hogy működik. Ezeket mind csak a tapasztalat mutatta meg. Ahogy István mondja, ha nem jött volna ez a chilis dolog, és nem találunk rá a szalmamulcsos technológiára, ma az egész kert lucernával lenne bevetve.

2015 tavaszán a pár szem chilimagból kb. 600 tő paprika palántánk kerekedett, ebből 120 tő volt fűszerpaprika, pár tő kápia és yolo wonder a többi chili és kevéske hagyományos erős „papresz”. 36 félével kezdtünk el kísérletezni, mivel fogalmunk sem volt mi lesz belőle, az volt a csapásirány, hogy megkóstoljuk, amit lehet, és majd jövőre beállunk azokra, akik a legjobban megfelelnek a követelményeinknek.

Felállítottunk egy elméleti követelménylistát. Ízre, erősségre, növény termőképessége, ellenállósága, nagysága és a legfőbb a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodásuk szempontjából. Figyelembe kellett vennünk a talaj adottságait, ami végül is kiderült, szürke agyag. Még a parlagfű is csak vegetál benne. De a szezon végén elmondhatjuk, hogy ez a szalmadolog egészen szépen beválni látszik. Valamint a nem kevés mennyiségű kálcium és foszfor, amit bele kellett tennünk a szikessé vált földbe, mindezt még a birkatrágya mellett. Figyelve a nitrátra és a ph értékekre, magnéziumra, vasra és egyéb ásványi összetevőkre.

2016-ban már 2000 tő chilivel indultunk a szezonnak. Voltak Morugáink, Jolokiák, Habanero fajták, és a savanyúságokba való Jalapeno kimaradhatatlan a repertoárból.
Építettünk speciális füstölőt a paprikákhoz, így lettek tele füsttel a Főnix és a házisárkány krémeink.
A savanyúságok kínálata is bővült.


2018-as év tervei

Többek között 2018-ban szeretnénk minél több civil szervezetet támogatni.
Reményeink szerint megnyitja kapuit a vendégház, ahol a falusi vendégasztal keretein belül lesz lehetőség egy jó birkapörköltbe is kóstolni.
Igyekszünk lépést tartani a korral, olyan kedvezményeket és lehetőségeket beépíteni az értékesítési rendszerünkbe, ami lehetőleg mindenkinek kedvez.
Szeretünk ajándékozni, így az idei évben is lesznek értékes ajándékok vásárlóink részére.

Mit érdemes tudni a termékekről?

István: Imádok főzni. Régóta magunk készítjük a fűszereinket is, szárítottakat és kencéket egyaránt. Nem használunk és nem eszünk nagyüzemileg előállított élelmi(?)szereket. Minimálisan, ami szükséges, cukor, só, liszt, abból is a minőségit. Magunk készítünk pizzaszószt, kecsapot, meg ami jön. Sokat vagyunk a Tiszán pecázni, így a halételeket is gyakran fogyasztjuk, birkahúst, vadakat, mexikói ételeket, kínai és indiai ételeket egyaránt. Ebből nőttek ki a termékek.,

Melinda: Nekem van egy mottóm, csak azt tudom eladni, amit magam is szeretek, ami nekem is tetszik, vagy ízlik. A kecsap, a pizzaszósz nem is volt kérdéses, évek óta tesztelve van a baráti körben. A Grill szósz újdonság, de a főszakácsom megelégedését mutatja, mindenre keni, ami sült. Mindemellett közösen úgy érezzük, hogy a spéci kevert chiliszószok nem a mi világunk /egyenlőre/, a natúr krémeket részesítjük előnyben több okból is. Egyrészt így megmarad a paprikák páratlan ízvilága, amit nagyon megkedveltünk, és kifejezetten érezhető a különböző ételekben, másrészt, ha valaki otthon szószt szeretne készíteni, ezekkel a krémekkel megteheti, mert semmi adalék nincs benne. Tehet bele bármit, ami a saját ízlésvilágának megfelel. Támogatjuk az egyéni kreativitást.
Az ecetes – sós ételízesítőktől pedig kifejezetten távol tartjuk magunkat. Nekünk nem jön be.Életfilozófiánk:

Nem akarunk nagyot. Nem is annak indult az egész, csak saját részre, csak aztán beleszerettünk, és természetesen, ahogy ilyenkor lenni szokott, „túltoltuk” a saját mennyiséget. Amikor láttuk, hogy mégis lesz termés, akkor gondolkodtunk, mit csináljunk vele. A nyáron váltottuk ki a szükséges dokumentumokat és engedélyeket is az értékesítéshez. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Eddig sikere van a termékeknek. Semmiképp nem engedjük, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Bármennyire is biztatnak az ismerőseink. Csak annyit termelünk a területen, amit ketten, jó kedvvel, szeretettel és örömmel tudunk művelni.
Sokat kell még tanulnunk, tudjuk, ezzel is teljesen rendben vagyunk. Fogékonyak vagyunk az új dolgokra, és kifejezetten szeretjük a változást. Mindig hoz valami kihívást az élet, ami magával ragad bennünket. Csak csináljuk. Egyébként megvan mindenünk, ami épp kell, épp akkor. Nem a pénzért csináljuk, de ha már így alakult annak értéke van. Termékként pénzben tudjuk kifejezni. A legnagyobb érték nekünk az életben az a „szabadság”, amit magunknak adhatunk, a munkánk a hobbink is egyben. Tehát mi nem dolgozunk! Ha már alkalmazottak és egyéb sallangok kellenének, az már nem olyan lenne. Az már nem a miénk lenne. Az már biznisz. Az már munka. Abból pedig elég volt. Maradunk a minőségnél, a vidámságnál, a jókedvnél a szeretetben való gazdálkodásnál, alázattal a természet előtt. És persze a horgászat sem maradhat ki!

Közösségi csatornáink, ahol megtaláltok bennünket:

Facebook: https://www.facebook.com/ detkichilisbetyar/

YouTube: https://www.youtube.com/ channel/ UCdQilNNnopTMwK3N72DmK9Q